Kaapstad, een prachtige stad met de mooiste stranden, natuur en restaurants. Toch wordt deze stad ook overschaduwd door de vele townships, armoede en geweld. Als toerist kun je dit makkelijk ontwijken, maar na het verhaal van Chris over zijn stichting Friends of Stars in their Eyes waren wij overtuigd om het project in Nyanga te bezoeken. We spraken af met Xolani (zijn contactpersoon) bij het politiebureau, midden in het township. Met lichte zenuwen vertrokken we vanuit ons hotel in Seapoint naar de andere kant van Cape Town die we nog niet zo meegemaakt hadden. Een compleet andere wereld.

Daar zitten we dan, doodstil om ons heen te kijken waar we beland zijn. Het politiebureau bevindt zich naast een tankstation en de straten zijn gevuld met veel mensen. Xolani loopt op ons af in een prachtig Friends of Stars trainingspak. Met hetzelfde enthousiasme als Chris begon hij te vertellen over de stichting en zijn rol hierin. Hij kon niet wachten ons mee te nemen naar de sportvelden! Xolani laat ons zien wat ze al, mede dankzij de stichting, hebben weten te bereiken. Er is net een wedstrijd bezig en we kunnen met eigen ogen zien hoeveel kinderen voetballen of komen kijken bij de wedstrijd. Xolani stelt ons voor aan meerdere vrijwilligers van de stichting. Samen vertellen ze welke ambities zij nog willen realiseren. Enorm inspirerend, de drive van Xolani om de kinderen uit de townships hoop te geven op een betere toekomst.

Om een goed beeld te krijgen waar deze kinderen vandaan komen, neemt Xolani ons mee Nyanga in. Overal waar hij komt, volgen de kinderen uit de buurt hem. De kinderen willen allemaal zijn aandacht en hopen na school ook te mogen trainen op het voetbalveld. We worden voorgesteld aan ouders en ook zij zijn enthousiast en dankbaar voor zijn inzet voor de community. De persoonlijke verhalen van de mensen in Nyanga raken ons diep. Een moeder heeft één van haar dochters verloren, omdat het meisje van 16 jaar geen toekomst meer zag. De moeder vertelt ons hoe ze het leven weer oppakt en zich elke dag inzet om de toekomst voor haar andere kinderen beter te maken. Ze benoemt de uitdagingen van het leven in Nyanga. Net als vele andere vrouwen is zij een alleenstaande moeder, waardoor het lastig is om naast het zorgen voor de kinderen tegelijkertijd geld te verdienen voor het gezin.

Xolani laat ons verschillende oude en nieuwe huizen zien in het township. Het verschil tussen de oude ‘hutten’ en stenen huisjes is groot. Overal op straat wordt Xolani gegroet en we verbazen ons over de creativiteit van de kinderen. De kinderen maken overal speelgoed van en overal waar we komen wordt er gedanst. Iedereen lacht op straat en straalt positiviteit uit. Voordat het donker wordt en het volgens Xolani gevaarlijk is om op straat te zijn in het township, brengen we Xolani, zijn vrouw en dochter weer thuis. Hij is onlangs verhuisd naar een ander township, omdat zijn huis is vernield. De veerkracht die wij zien, is ongekend. We moeten nog een paar dagen bijkomen van het avontuur in Nyanga, maar zijn vastbesloten om ook ons steentje bij te dragen! We hebben al een paar mooie ideeën, dus jullie horen snel van ons.

Dank voor het avontuur en één ding weten we zeker, tot ziens!

Laura & Suze

Deel deze pagina